HUNGARY, 1-2.VII.2007
Végre elérkezett az idő, hogy megtaláljuk a szabadban is azt a nagyon ritka díszbogárfajt, amelynek nyomaira tavaly ősszel bukkantam, már a rajzási időszak elmúltával. Ez a tölgyfa-díszbogár - Eurythyrea quercus (Herbst, 1780) - amely Európa-szerte fokozottan védett és néhány ország vöröskönyvében is szerepel. Magyarországon is védett, bár védettsége nem fokozott, eszmei értékét 50000 forintban állapította meg a 13/2001. (V. 9.) sz. Környezetvédelmi minisztériumi rendelet. A 9 védett díszbogár közül ez a faj az egyetlen 50000-es. Ritkaságát életmódjának és az ezt nem toleráló modern erdőgazdálkodásnak köszönheti. Lárvája öreg, száraz, de nem korhadt tölgyfélékben (Quercus spp., Castanea sativa) fejlődik, mélyen a száraz fatestben. Életciklusának jelentős részét a hosszú, akár tízéves lárvastádium teszi ki. Mivel Európában nagyon kevés érintetlen tölgyes és öreg fa él, a faj visszaszorult és ma már csak rendkívül kis egyedszámban található a lomberdőkben. Bizonyos esetekben megmaradt vén fák, vagy facsoportok is képesek eltartani egy populációt, mint azt korábbi években a Cseh Köztársaságban, Dél-Morvaországban láttam. Szerencsére Magyarországon is akad ilyen terület, így nemcsak ritka véletlenszerűséggel találkozhatunk a hegy- és dombvidékek tölgyeseiben, hanem célzott kutatással is megfigyelhetjük e hatlábú kincs életvitelét és viselkedését. A kifejlett bogarak június második felében jelennek meg és rajzásuk júliusban is tart. Nagyon melegkedvelők, csak napsütéses időben aktívak, erős szélben, esőben, vagy hűvösben passzívvá válnak.Hajnalban már a terepen voltam és mivel az izgalomtól aludni se bírtam, végignézhettem a holdnyugtát.A nap első sugarai elkezdték melegíteni az idős fák koronáit.Az ilyen matuzsálemek jó nevelőfái lehetnek a bogárnak. Kocsányos tölgy (Quercus robur L.)A szarvasbogarak - Lucanus cervus (Linnaeus, 1758) - ideje már leáldozott. Több tucatnyi társát is elpusztulva találtam, jórészt már a hangyák által felaprítva.A tavaly ősszel talált röplyukakkal teli fadarabok egyike.E friss repnyílás egy nőstény példányé lehetett.Az öreg, hőscincérek (Cerambyx cerdo Linnaeus, 1758) által már szétrágott törzseken sok röplyuk van, majdnem minden fán.Ennyi repnyílás erős populációról árulkodik.Délelőtt a nap egyre magasabbra kúszott és egyre melegebben sütött, érdemes volt már figyelni a lombozatot.Egy-egy fa alá állva a felreppenő bogarakat lestük.Az ágvégekre leszálló bogarakat hosszúnyelű hálóval lehet megfogni, a cserjeszintre ugyanis nagyon ritkán téved le.Nőstény nagyon ritkán kerül a hálóba. Példányszámuk kisebb lehet, mint a hímeké.

Az első nőstény egyszínű zöld, kékes lábakkal, 18 mm-es testhosszal.A második vöröses elszíneződésű, kicsit nagyobb (19 mm) példány.A hímek mindig kisebbek, színük legtöbbször zöld, de néha eltérhet.Vöröses színű hím.Kék szárnyfedőjű hím.

A hímek a fák lombja körül repkedve keresgélik a leveleken üldögélő nőstényeket. Ha meglátják, azonnal rávetik magukat és párosodnak.Más díszbogár is él a tölgy lombjain: a szalagos díszbogár - Coraebus florentinus (Herbst, 1801)Szintén a hálóba került ez a hím példány.Napnyugta után még zseblámpával keresgélve a fák törzsén más bogarakra is akadtunk:Lacon querceus (Herbst, 1784) nevű ritka pattanóbogár.És a csőszcincér - Prionus coriarius (Linnaeus, 1758) - több példányára is.