ROMANIA, 19-22.VII.2007 "Cypriacis splendens"
Újabb látogatás Herkulesfürdőn (Băile Herculane) a már tavasszal is bejárt területeken. Az akkori csapatból most Németh Tamás és Kotán Attila volt a társam. Az én célom a pompás díszbogár - Cypriacis splendens (Fabricius, 1775) - megtalálása, mely fajból (†) Juhász Csaba 1968-ban gyűjtött itt egy példányt. Az extrém meleg időjárás (néha 40°C árnyékban!) nehezítette a hegy mindennapi megmászását és a rovarnyüzsgés is elmaradt. Az egész nyári szárazság és forróság miatt nagyon kevés bogarat láttunk a szabadban, így nem sok reménnyel indultunk a fenyvesbe.Bevásárlás a város főutcáján.Pecinişca nevű település mellett egy egykori kőfejtő mellett hatolunk be egy szurdokba.Reggel a hőség elől még nem bújtak el a hüllők, így került lencsevégre ez a faligyík - Podarcis muralis (Laurenti, 1768).Hűsölés egy barlang bejáratánál.Erdei béka - Rana dalmatina Fitzinger in Bonaparte, 1838Meglepő módon a hűvös sziklák között a kövirákok - Austropotamobius torrentium (Schrank, 1803) - a szárazon mászkáltak a patak medrében.Kicsit feljebb a patak is előkerült.Herkulesfürdő felett a meredek hegyoldalon sokfelé erdőt alkot a bánáti feketefenyő - Pinus nigra banatica Georgescu et Ionescu 1935E botanikai nevezetességre az erdőben tájékoztató tábla hívja fel a figyelmet.A Domogled (1105 m) tetején öreg, kiszáradt példányait is láthattuk.Egy-egy ilyen törzsön a pompás díszbogár - Cypriacis splendens (Fabricius, 1775) - friss kirepülőnyílását is megtaláltuk.Nagy szerencsével egy repnyílásban elpusztult példányt találtunk, mely bizonyítja a kirepülőnyílások gazdáját.Állapota arra utal, hogy nem is idén, hanem tavaly pusztulhatott el, mielőtt kikelt volna.Még nagyobb szerencsével sikerült egy élő nőstényt fogni!A pompás díszbogár - Cypriacis splendens (Fabricius, 1775) - ragyogó színeiről kaphatta nevét.Kilátás a városra a Domogled alól.A rendkívüli szárazságban már csak a kövirózsák virágoztak. Ez a házi kövirózsa (Sempervivum tectorum L.)Feketefenyő-emlékművekSzáraz fenyők kérge alól került elő ez a szép kék korongbogár - Temnochila caerulea (Olivier, 1790).A kéregtelen száraz fákon foltosfejű díszbogár - Buprestis haemorrhoidalis Herbst, 1780 - petézgetett. Ez volt utolsó díszbogarunk, a rekkenő hőségben délután indultunk haza, hogy még éjjel megérkezzünk.A nap még Romániában bukott a horizont alá, itthon végre enyhült a forróság.

Végül egy vegyes fajlista, ízelítőül (összeállította: Németh Tamás):

Rhysodidae: Omoglymmius germari

Prostomidae: Prostomis mandibularis
Buprestidae: Cypriacis splendens, Buprestis octoguttata, Buprestis haemorrhoidalis, Anthaxia podolica, Agrilus cuprescens, Eurythyrea austriaca (elytrae)
Tenebrionidae: Cylindronotus exaratus, Helops coeruleus, Corticeus unicolor, Enoplopus velikensis
Trogositidae: Temnochila caerulea, Tenebroides fuscus, Peltis grossa
Eucnemidae: Nematodes filum, Isorhipis nigriceps,
Colydiidae: Dechomus sulcicollis
Leiodidae: Anisotoma sp.
Anobiidae: sp.1 , sp.2
Lucanidae: Dorcus parallelipipedus, Ceruchus chrysomelinus, Lucanus cervus
Rutelidae: Mimela aurata
Cetoniidae:
Osmoderma eremita (elytra)
Carabidae
: Agonum sexpunctatum, Carabus violaceus, Carabus variolosus

Anthribidae: Platystomus albinus
Cerambycidae: Stictoleptura rubra, Hylotrupes bajulus, Rosalia alpina, Leptura aurulenta, Xylosteus spinolae (larvae), Arhopalus rusticus, Aegosoma scabricornis
Oedemeridae: Nacerdes carniolica
Melyridae: Haplocnemus pulverulentus, Danacaea nigritarsis, Dasytes flavipes
Elmidae: Elmis sp.