2009.VII.28., Bogyiszló


Régóta terveztük, hogy egyszer, ha a Duna déli szakaszánál járunk, meglátogatjuk a bogyiszlói fás legelőt. Ezen a napon Pörbölyre utaztunk hárman: Béla, Tomi és én; az útvonal adta, hogy most tegyünk egy kis kitérőt. Az öreg kocsányos tölgyeket meghálóztuk, de különösebb ritkaságot úgy tűnik, nem találtunk. Az aranyos díszbogár (Eurythyrea aurata) azonban itt is él: nyomait megtaláltuk a nyárfákon.Kora reggel bizakodva...

Béla munka közben.A fák egy része szárad, beteg, ideális táplálékul szolgálva rengeteg rovarnak, azok pedig ragadozóiknak.

A szép fák fotózása után úgy döntöttünk, otthagyjuk a legelőt.Kedvünk továbbra is üde, hála a szikrázó napsütésnek.Egyik legközönségesebb pattanóbogarunk, a mezei pattanó (Agriotes ustulatus) fényképezésével Tamás bajlódott, szép eredménnyel.
(photo: T. Németh)A legelő marháinak pihenőhelyén a fiatal nyárfák (Populus sp.) elhaltak a talajba jutott vizelet magas koncentrációja miatt. Nézzük meg őket közelebbről!Nem hiába: aranyos díszbogarak (Eurythyrea aurata) kirepülőnyílásai! A következő példányokat a délebbre elterülő Gemenci-erdő szélén találtuk:Nőstény aranyos díszbogár (Eurythyrea aurata)Hím.És hím.És egy gyönyörű nőstény, Tomi által szépen lefényképezve.
(photo: T. Németh)