2009.IX., Kelet-Bakony


Ismét egy többutas beszámoló: jelen esetben három kirándulás képei sűrűsödtek egybe, mivel szeptemberben háromszor is meglátogattam Várpalota környékét, a Kelet-Bakony déli lejtőit. Első két alkalommal feleségemmel és fiammal, harmadszor pedig néhány baráttal tettünk sétákat a Várpalotától északra húzódó völgyben. Célom egy orchidea, az ősszel nyíló őszi füzértekercs (Spiranthes spiralis) lencsvégre kapása volt, első alkalommal nem találtunk, de aztán mindkétszer igen. A szöveg helyett inkább beszéljenek a képek:

Feleségem (Emese) és kisfiam (Marcel), aki annyira kicsi még, hogy nem is látszik a képeken.A völgy egy szakaszán sikerült rábukkanni...erre az apró termetű virágra.

Nagyon közelről nézve láthatóvá válik, hogy az őszi füzértekercs (Spiranthes spiralis) valóban egy orchidea!A völgy magasabban fekvő szakaszán a nyílt gyepet gyertyános váltja.E & MRégi és friss fakitermelés nyomai. A képen nem látszik, de a motoros fűrész hangja egyfolytában hallatszott a közelből.Ez a gyertyán (Carpinus betulus) már nem fiatal - hogy-hogy nem vágták még ki?Dilophus febrilisMár cimborákkal az erdő mélyén.Az MTM vendégeként velünk tartott Nikolai Yunakov (RUS), ormányosbogár-specialista.

A csapat: Tamás, Nikolai, Nikola, Attila és Réka