CROATIA, 16-25.VI.2008


Nyári horvátországi utazásunkra párommal elhívtuk Tomit, akivel időnként "elszöktünk" terepre bogarakat gyűjteni és hüllőket fényképezni. Kilenc éjszakát töltöttünk kint, az idő első - nagyobbik - felét Dalmáciában töltöttük, majd északra utazva három napig a Kvarner vidékén maradtunk. Az időszak kiválasztása szerencsés volt: az első két esős nap után meleg, napos nyári időjárás uralkodott. Dalmáciai szállásunkat Pakoštane városkában találtuk meg, ez egy tengerre néző emeleti apartman volt, természetesen nagyon kedves tulajdonosokkal a földszinten. Innen kiindulva tudtunk naponta kirándulásokat tenni a Vrana-tó környékére és kicsit távolabb. Mivel a szálláshelyünk a tengerparton volt, a fürdés is mindennapos volt a 22-23°C-os vízben.
Ezen az úton külön figyelmet fordítottam arra, hogy minél több hüllőfajjal találkozhassak, végül 18 hüllő- és 1 kétéltűfaj lett az eredmény. Sikerült látni végre a fantasztikus, éjjel mozgó macskakígyót (Telescopus fallax), melyből három példánnyal találkoztunk és a Velebit-hegységben négy homoki viperával (Vipera ammodytes) is szembenéztünk. Találtunk még horvát faligyíkokat (Iberolacerta horvathi) is a Velebitben, az egyiket sikerült közelről is fényképezni. Sajnos igen sok autó által elgázolt hüllő tetemét is láttuk, némelyikük még mozgott, amikor rátaláltunk.
A bogarászás is eredményes volt, Tomi sok fiolát töltött meg apróságokkal, jórészt általa még nem gyűjtött fajokkal. Nekem végre újra hálóba akadt egy csillagos díszbogár (Latipalpis stellio), amit 2005-ben találtam itt és igazi ritkaságnak számít.

1. DalmáciaA Vrana-tó látképe Vrana felől.Ezen a vidéken nem ritka látvány a taposóaknákra figyelmeztető tábla.

Első fotóalanyom ez a nagy négycsíkos sikló (Elaphe quatuorlineata), hossza 140 cm.Kézbe véve látszik tekintélyes mérete.A tengerpart Pakoštane mellett. Távolban Murter szigete.Bozótos terület a Vrana-tó keleti oldalán. Igazi paradicsom bogarászni és hüllőzni.

Tomi által megszelidített seltopuzik (Pseudopus apodus).Az itt közönséges dárdaherén (Dorycnium sp.) előfordul a nálunk védett dárdahere-zsákhordóbogár (Tituboea macropus).Anthaxia passerini virágdíszbogár a szalmagyopár (Helichrysum italicum) virágán.A négyfoltos díszbogár (Chalcophorella stigmatica) gyakori a körte-(Pirus amygdaliformis) és mandulafákon (Prunus dulcis).A művelt területek is vonzzák a hüllőket, mint agörög teknőst (Testudo hermanni)

és a vizisiklót (Natrix natrix persa).Egykori szerb lakóházak Radošinovci faluban.Nőstény bikapók (Eresus cinnaberinus).Virágot nem látogat a Purpuricenus dalmatinus cincér. A magyaltölgy (Quercus ilex) hajtásain, vagy reptében látható.Lacon punctatus - pattanóbogár.Szalagos díszbogár (Coraebus fasciatus).Érdekes zöldes színű bronzos díszbogár (Perotis lugubris) - itt kifejezetten a tölgyeken (Quercus) él.A ritka csillagos díszbogár (Latipalis stellio).

Frissen elütött gyíkászkígyó (Malpolon insignitus).Seltopuzik (Pseudopus apodus) maradványa.Talán a legszebb kígyó Európában, sajnos elütve: leopárdsikló (Zamenis situla). Meleg idő esetén éjjel vadászik, ez a fiatal példány is éjszaka esett áldozatul.Az éjszaka más meglepetést is tartogatott még: nagytermetű skorpiókat (Euscorpius italicus) egy rom falán.Végre élő hüllő is akadt: egy macskakígyó (Telescopus fallax)! Alkonyatkor találtuk aszfaltút szélén. Talán épp vadászni indult.A skorpiós rom falán került kézre egy másik egyed.

Ez volt a legnagyobb a három közül; Tomi érdeme.Szeme az éjszakai életmódhoz alkalmazkodott, pupillája függőleges.A teljes hossza 54 cm volt.Elengedéskor együtt a három kígyócska.Óriási tölgy Banjevcinél. Éjszaka selymes hőscincéreket (Cerambyx welensii) éskék gyászbogarakat (Helops rossii) gyűjtöttünk rajta.Reggel a kinyíló sárga fészkesvirágokon (Asteraceae) Kiesenwetter-virágdíszbogarakat (Anthaxia kiesenwetteri)és zömökdíszbogarakat (Acmaeodera pilosellae) hálóztunk.Pakoštanei este.A városka házfalai jó élőhelyet biztosítanak...a török gekkóknak (Hemidactylus turcicus).

Csak éjjel bújnak elő, nappal repedésekben, lyukakban pihennek.A strandon került kézre ez a balkáni haragossikló (Hierophis gemonensis).Agresszív védekezése ellenére is kézbe vettük.A város part menti utcáin nappal valósággal hemzsegtek az olasz faligyíkok (Podarcis siculus).

Hím olasz faligyík (Podarcis siculus).Nőstény olasz faligyík (Podarcis siculus) reggeli napfürdője.

2. Velebit-hegységMediterrán bozótos az Északi-Velebitben.Egy ciszterna mellett barna varangy (Bufo bufo spinosus) tanyázott.Leginkább kora reggel lehetett megfigyelni a balkáni zöldgyíkot (Lacerta trilineata).Nőstény balkáni zöldgyík (Lacerta trilineata) portréja.Kisebb faj a fiumei faligyík (Podarcis melisellensis).A hőség beállta előtt kopogtattunk, az eredmény elsősorban cincér és díszbogár volt.Fenyő-díszbogár (Dicerca moesta) és egy gyászbogár (Nalassus dermestoides) a lepedőn.az Acanthocinus henschi daliáscincér...... napközben a fenyőágakon rejtőzik.Hegyi rét a Velebitben 900 méteres tengerszint feletti magasságban.Még így nyáron is minden üde zöld és rengeteg a virág.
Néhány közülük:Félárnyékban erdei ujjaskosbor (Dactylorhiza fuchsii) virágzik.A zárt bükkösben nyílik a piros madársisak (Cephalanthera rubra).És napos helyeken a szúnyoglábú bibircsvirág (Gymnadenia conopsea).Nagytermetű virág a tűzliliom (Lilium bulbiferum).Kisebb liliomféle a madártej (Ornithogalum pyrenaicum).Fekvő farönk alól kétféle futrinka is előkerült, az egyik a balkáni láncos futrinka (Eucarabus catenulatus).A másik pedig a kékfutrinka (Megodontus violaceus).Erdei avar rostálás utáni kifuttatása.A rostált avarból futott ki a bécsi gyászbogár (Laena viennensis) néhány példánya......és néhány ebből az Adria országaiban honos ormányosbogárból (Otiorhynchus elegantulus).Igazi hegyvidéki bogár a Diacanthous undulatus nevű pattanóbogár.Tomi örömét növelte ennek a különleges pattanóbogárnak (Dima elateroides) a felbukkanása a rostált avarból.És még egy pattanó: a Selatosomus aeneus.Avarlakó ez a kis ormányosbogár is (Aparopion costatum).A hegység belseje, itt már bükkelegyes jegenyefenyvesek uralkodnak.

Itt terem ez a mesés orchidea, a kétlevelű sarkvirág (Platanthera bifolia).A tündérfürt (Aruncus sylvestris) virágán nyüzsögtek az apró cincérek, mint az Obrium brunneum.Jellegzetes viperaélőhely az Északi-Velebitben.Az első homoki vipera (Vipera ammodytes) egy jókora csokibarna nőstény.Hossza 64 cm, de vaskos teste tekintélyt parancsol.Lemérés előtt kézbe véve.A második homoki vipera (Vipera ammodytes) egy tarka hím.Mintázata elég jól elrejti, ha köves talajon tartózkodik.A hím portréja.

A harmadik egy vedlés előtt álló példány.A viperák élőhelyén zöldgyík (Lacerta viridis)és faligyík (Podarcis muralis) is él, táplálékként a kígyóknak.

Az erdő avarján tűnt fel ez a fiatal homoki vipera (Vipera ammodytes).A markomban is elférne.Sziklás élőhely a Velebit belsejében.Horvát faligyík (Iberolacerta horvathi) távolról.A hőségben nagyon lassú és óvatos közeledéssel lehetett közelről lefényképezni a horvát faligyíkot (Iberolacerta horvathi).Élőhelyén a faligyíkkal (Podarcis muralis) osztozik, bár ez utóbbi nem csak a sziklákon szeret mozogni.

3. Mala Kapela-hegységÚtközben hazafelé érintettük ezt a tájat, ahol rövid pihenőt tartva megálltunk.Evés-ivás, majd egy kis nézelődés.Erdei ujjaskosborok (Dactylorhiza fuchsii).Hátizsákomon pihent meg a Stemonocera cornuta nevű különös légy. Meghatározását köszönöm Papp Lászlónak, a Természettudományi Múzeum kutatóprofesszorának.Az utak szélén láthatók az erdőművelés nyomai. Itt is megálltunk, remélve, hogy látunk díszbogarakat. Két faj akadt is: Eurythyrea austriaca és Phaenops knoteki.És az utolsó hüllő is itt került kézre: egy rézsikló (Coronella austriaca)!Élénk színei gyönyörködtetnek.De a hőségben leginkább talán a hideg karsztvíznek örültünk!

Viszontlátásra, Horvátország!