2008.V.31-VI.1., Ormánság


Kétnapos dél-dunántúli utazásunkon két megye: Baranya és Somogy néhány pontján végeztünk gyűjtéseket. Elsőként a Diósviszló melletti fás legelőt, majd a vejti őstölgyest látogattuk meg. Ezután nyugat felé haladva Zalátát és Drávasztárát érintve jutottunk el Drávafokra, ahonnan Somogyba lépve estére Darányba érkeztünk. Az éjszakát a Barcsi ősborókás területén töltöttük. Másnap visszatértünk Baranyába, ahol újabb területeket fedeztünk fel. Az út legnagyobb eredménye számomra a Hacker-virágdíszbogár (Anthaxia hackeri) újabb lelőhelyének megtalálása Zaláta mellett néhány vénicszilen (Ulmus laevis). A két nap alatt összesen 31 faj került kézre, ez a magyarországi díszbogárfauna 1/4-e.
Az időjárás a lehető legjobb volt: mindkét nap szinte zavartalanul sütött a nap, gyenge szél mellett 26-28°C-ra melegedett a levegő. Társaim voltak Muskovits József, Romsauer János, Meleg László és Németh Tamás.Fás legelő részlete Diósviszló mellett.Egy érdekes cincér a legelőről: kétsávos földicincér (Neodorcadion bilineatum).Néhány vénicszi (Ulmus laevis) Zaláta mellől.A lombháló egyik díszbogara a szilfa-tarkadíszbogár (Lamprodila mirifica).Egyetlen példány és sok kérgen lévő röpnyílás bizonyítja a Hacker-virágdíszbogár (Anthaxia hackeri) újabb előfordulási helyét.Nyárfarakás Drávasztára előtt. A déli melegben valósággal hemzsegtek itt a különféle díszbogarak!Tipikus ormánsági élőhely: erdősáv és kaszálórét nagyon gazdag lágyszárú flórával.

A bokorfüzes láprétek jellegzetes faja a Guérin-karcsúdíszbogár (Agrils guerini).

Másik feltűnő szépségű faj a kecskefűz-karcsúdíszbogár (Agrilus subauratus). Nevével ellentétben más fűzfajokban is fejlődik, itt mandulalevelű fűzön (Salix triandra) és hamvas fűzön (Salix cinerea) találtuk.

Fűz (Salix) a tápnövénye az apró cinegefűz-karcsúdíszbogárnak (Agrilus salicis) is.

A fűzlápokon gyakori kutyabengén (Rhamnus frangula) mindenhol megtalálható a varjútöviscincér (Oberea pedemontana).

A lágyszárúak egyik ékessége a kétlevelű sarkvirág (Platanthera bifolia).A Barcsi borókás egy részlete Darány határában.Az isztriai virágdíszbogár (Anthaxia istriana) ezen a területen gyakorinak mondható......lárvája kiszáradó borókában (Juniperus communis) fejlődik.A boróka-tarkadíszbogár (Palmar festiva) friss repnyílása élő boróka (Juniperus communis) törzsén.A lefejtett kéreg alatt látható hosszú egyenes járata.A kész bogarat az élő borókák (Juniperus communis) levélzetén kell keresni.Kora reggel a napsütésre váró bogarak az ágak végén ülnek.A boróka-tarkadíszbogarat (Palmar festiva) csak 1999-ben fedezték fel Magyarországon, azóta is csak a Barcsi borókásból ismert.Éjjel jön elő és főként öreg fák törzsén mászkál a Menephilus cylindricus nevű gyászbogár.490 cm törzskerületű nyárfa (Populus) Látrány mellett.

Az úton gyűjtött díszbogarak (Buprestidae) listája:

Anthaxia fulgurans
Anthaxia manca
Anthaxia hackeri
Anthaxia nitidula
Anthaxia salicis
Anthaxia semicuprea
Anthaxia godeti
Anthaxia istriana
Anthaxia helvetica
Dicerca aenea
Trachypteris picta
Chrysobothris affinis
Lamprodila mirifica
Palmar festiva
Agrilus ater
Agrilus guerini
Agrilus angustulus
Agrilus betuleti
Agrilus delphinensis
Agrilus hastulifer
Agrilus hyperici
Agrilus obscuricollis
Agrilus pratensis
Agrilus roscidus
Agrilus salicis
Agrilus subauratus
Agrilus sulcicollis
Agrilus suvorovi
Agrilus viridis
Trachys minutus
Trachys troglodytiformis