2008.V.24., Balaton-felvidék


Kirándulás a Balaton-felvidékre Jancsival és Tomival. A bogárgyűjtést ma elsősorban fűhálózással és lombhálózással végeztük a tóhoz közeli molyhostölgyesben. A molyhostölgy (Quercus pubescens) üde zöld lombján igazi májusi nyüzsgés volt: a díszbogarak közül a közönséges karcsúdíszbogár (Agrilus angustulus), a hengeres karcsúdíszbogár (Agrilus sulcicollis), a sötétnyakú karcsúdíszbogár (Agrilus obscuricollis), a fűrészescsápú karcsúdíszbogár (Agrilus graminis), a szélescsápú karcsúdíszbogár (Agrilus laticornis) és a gyönyörű Arias-díszbgár (Kisanthobia ariasi) került a hálóba. A napsütötte virágokon sárgacsíkos zömökdíszbogár (Acmaeoderella flavofasciata), közönséges virágdíszbogár (Anthaxia fulgurans), podóliai virágdíszbogár (Anthaxia podolica), bíboros virágdíszbogár (Anthaxia salicis), ragyogó virágdíszbogár (Anthaxia nitidula), cickafark-virágdíszbogár (Anthaxia millefolii), Godet-virágdíszbogár (Anthaxia godeti) és pimpó-díszbogár (Coraebus elatus) volt látható. Délután a vászolyi Öreg-hegyen vendégeskedtünk Imre bácsinál, kinek kertjében tömegével rajzott a nagyfejű hengerdíszbogár (Cylindromorphus filum) és a (Paracylindromorphus subuliformis).Megérkezés és terepszemle.

Az egyetlen orchidea, amit láttunk, a vitézvirág (Anacamptis pyramidalis) volt.A tavalyi elszáradt levelek a fán elárulják......a szalagos díszbogarat (Coraebus fasciatus), melynek bábja az ág belsejében várja az átalakulást.Az ilyen ágakra petézik a Deroplia genei nevű cincér.Szemmel nehéz lenne kiszúrni , de a hálóba beleejti magát.Ezek a napnak kitett tölgyek igazi díszbogárnevelő fák.A 6 méter hosszú hálónyél hozzásegít a magasabban rajzó fajokhoz is.Az egyik lomblakó: fűrészescsápú karcsúdíszbogár (Agrilus graminis).Ritkán szem elé kerül az Arias-díszbogár (Kisanthobia ariasi) is, melyet csak a múlt század 70-es éveiben találták meg Magyarországon.

Csillogó zöld teste jól elrejti a napos faleveleken.Olykor nagyobb zajt csapva nagy zöldgyíkok (Lacerta viridis) suhantak előttünk a cserjék sűrűjébe.A magas fűbe leereszkedve apró díszbogarak is feltűnnek, amint a barázdált csenkesz (Festuca sulcata) leveleit rágcsálják.Ez a 3 mm-es apróság a nagyfejű hengerdíszbogár (Cylindromorphus filum).A táplálkozás és az emésztés párzás közben is zajlik, ilyenkor nyugodtan lehet figyelni őket.Búcsú a Balatontól a vászolyi Öreg-hegyről.