2008.IV.20., Cserhát


Két hét után visszatértünk a Cserhátba Tomival. Ez alkalommal elkísért minket párom, Emese is. A szombati hidegfront olyan szépen kitisztította a levegőt, hogy vasárnap egész nap szikrázóan sütött a nap, jó pirosra lehetett égni. Pest megyében ismét megnéztük a csővári gyümölcsöst, ami megdöbbentően kiszínesedett az eltelt két hétben. Redős virágdíszbogarat nem láttunk, így átutaztunk Kozárdra, ahol megbeszélt találkozónk volt Jancsival és Lacival. Ők kora reggel már végigkopogtatták a palásti (Szlovákia) gyümölcsös körtefáit, így Laci már friss zsákmányt tudott mutatni. Kozárdon az egész napot töltöttük, most gyűjtöttünk a gyümölcsössel szemben fekvő déli kitettségű domboldalon is. Ez az élőhely már egy védett terület része, értékes kincse a pannon gyík (Ablepharus kitaibelii [Bibron & Bory de Saint-Vincent, 1833]).Csővár, jobbra a lejtőn a gyümölcsös.A táj zöldbe és virágba borult, a levegőt pedig harapni lehetett.Mesó kémleli a domboldalt: hol lehet körtefa?Zsuzsanna-virágdíszbogár (Anthaxia suzannae Théry, 1942) pottyant az itteni körteágakról.Kopogtatás Kozárdon.Jancsi és vitorlája, mellyel kimutatta itthonról a......redős virágdíszbogarat (Anthaxia plicata Kiesenwetter, 1859)

Szépségét nem színe, hanem hepehupás felülete adja.Kilátás Kozárdra a füves domboldalról. A még virágzó tavaszi héricseken (Adonis vernalis L.) találtunk egy-két zanót-virágdíszbogarat (Anthaxia chevrieri Gory & Laporte, 1839).Fűhálózás közben itt-ott felfigyeltünk néhány pannon gyíkra (Ablepharus kitaibelii [Bibron & Bory de Saint-Vincent, 1833]), amint eltűnnek a sűrű fű közt.Fiatal egyed.A domboldalon helyenként tömegesen nő a piros gólyaorr (Geranium sanguineum L.), amin él egy vájárdíszbogár (Habroloma nanum [Paykull, 1799]), melyet ki is mutattunk innen: tucatnyi példánya került a fűhálóba.
További növények innen:Erdei gyöngyköles (Buglossoides purpurocaerulea [L.] I. M. Johnst.)Bíboros kosbor (Orchis purpurea Huds.)Hazafelé Kozárd és Csécse között az út mellett kónya sármák (Ornithogalum boucheanum [Kunth] Asch.) nyíltak.Méltó zárása a fárasztó napnak: Csécse, Rákóczi Ferenc utca.