2007.V.11. & 13., Mosoni-síkság, Szigetköz


E képes beszámolóban hírt adok egy Magyarországon vagy nyolc évtizede (a Magyar Természettudományi Múzeum Állatárában 69 példány van, amelyek közül egyetlen egyen van dátum, amely 1888 VI. hóra utal, a többi példányt is a múlt század elején gyűjthették, tekintve a gyűjtők neveit) nem talált gyönyörű virágdíszbogárfaj újbóli fellelésének körülményeiről és az állat élőhelyéről. A már március 31-én bejárt és megismert táj a Mosoni-síkságon van, a Mosoni-Duna egykori árterületén. Az erdőt a Kisalföldi Erdőgazdasági Zrt. műveli, a fakitermelés a mai napig folyik benne. Tulajdonképpen ennek a ténynek köszönhetően sikerült olyan fákat találni, amelyek megfelelő életkörülményeket biztosítanak a Hacker-virágdíszbogár (Anthaxia hackeri Frivaldszky, 1884) számára. Kora tavaszi utunkon (márc.31.) találtunk egy néhány éves írtást, ahol a hagyásfák között akadt tucatnyi vénic-szil (Ulmus laevis Pall.) is, az említett bogár tápnövénye. A napsütésnek kitett fák kiváló lehetőséget nyújtanak a díszbogárvadászathoz. Két nap képei következnek, pénteken Szelenczey Bélával, vasárnap Dr. Romsauer Jánossal, Dr. Muskovits Józseffel és Meleg Lászlóval voltunk kint. Pénteken egész nap fülledt meleg, de reggeltől délutánig erős szél, vasárnap rekkenő hőség és déltájban megerősödő szél jellemezte az időjárást. A hőmérséklet pénteken 28°C, vasárnap 30°C volt.Az írtás, ahol a nap legnagyobb részét töltöttük. Hagyásfaként elszórtan állnak nyárfák (Populus sp.), vadgesztenyék (Aesculus hippocastanum L.), egy kocsányos tölgy (Quercus robur L.), egy fűz (Salix sp.) és szilfák (Ulmus laevis Pall. & Ulmus minor Mill.)A vénic-szil (Ulmus laevis Pall.), amiről péntek reggel az első bogár a hálóba került.Az első példány reggel 9-kor már az üvegben!Az egyre erősebb szél miatt otthagytuk az írtást. Egy ültetett erdeifenyves (Pinus sylvestris L.) szélén álló farakásnál kezdtünk keresgélni más bogárfajokat.A közeli virágokon talált Godet-virágdíszbogarak (Anthaxia godeti Laporte & Gory, 1839) egyike. Ez a faj fenyőfélékben fejlődik.Szintén fenyőfélékben él a kék korongcincér (Callidium violaceum [Linnaeus, 1758]).

Vasárnap az erős szél miatt szétnéztem a környező erdőben. Egy helybeli természetjáró útmutatása alapján lefényképeztem néhány orchideát. A napsütötte úton egy már elnyílt vitézkosbor (Orchis militaris L.)A fák alatt árnyékban egy világos színezetű vitézkosbor (Orchis militaris L.)És közel egy kicsit sötétebb társa - Orchis militaris L.Az alig észrevehető, inkább száraz virágnak látszó madárfészek (Neottia nidus-avis [L.] Rich.)Közelről azért már kivehető orchidea mivolta.

A fehér madársisak (Cephalantera damasonium [Mill.] Druce) sok példányát láttuk fiatal tölgyes aljnövényzetében.Pénteken Bélával a Mosoni-Duna keleti oldalára is átmentünk a szigetközi Feketeerdő mellé. Az erős szél nemcsak minket hajtott......Béla fűhálózik.Dús növényzetű nyiladékokon bőven terem az erdei gyöngyköles (Lithospermum purpurocaeruleum L.) nevű apró növény.Rajta pedig egy még apróbb cincér, az Opsilia molybdaena (Dalman, 1817).Vörösszélű medvelepke (Diacrisia sannio [Linnaeus, 1758]).Tömegesen nyílt az avarban a széleslevelű salamonpecsét (Polygonatum latifolium [Jacq.] Desf.) nevű egyszikű.Még péntek délután visszatérve az írtáshoz elállt a szél és egy közeledő hidegfront előtti vihar készülődött. A szélcsendben viszont könnyebb volt a lomb hálózása, így gyorsan aktivizáltuk magunkat:Ötméteres hálóval már nemcsak a lomb legalsó szintjét lehet elérni.

A pénteki nap végére összesen 8 példány Hacker-virágdíszbogár (Anthaxia hackeri Frivaldszky, 1884) került elő! Vasárnap újabb 12 példányt találtunk.Néha egy-egy fűzcincér (Stenocorus meridianus [Linnaeus, 1758]) is a hálóba került.Már csepegő esőben a fenyőrakáson előjöttek az inkább alkonyatkor mozgó cincérek, mint ez a hím daliás cincér (Acanthocinus aedilis [Linnaeus, 1758]).Szürke daliáscincér (Acanthocinus griseus [Fabricius, 1792]) hímjeés nősténye.A foltos fenyvescincér (Monochamus galloprovincialis pistor [Germar, 1818]) korai megjelenése is a nagyon meleg tavasznak köszönhető.

Pénteken a betörő hidegfront viharja fél 6-kor hazaindított bennünket. Vasárnap este 6-ig maradtunk.

Ízelítőül egy fajlista négy bogárcsalád pénteken megfigyelt fajaiból (Szelenczey B.):

Eucnemidae

- Dirhagus pygmaeus

Elateridae

- Ampedus sanguinolentus
- Ampedus sanguineus
- Ampedus glycereus
- Ampedus quercicola
- Ampedus sinuatus
- Limonius minutus
- Ischnodes sanguinicollis
- Neopristilophus insitivus
- Athous subfuscus
- Athous vittatus
- Athous sp. 1
- Athous sp. 2
- Agriotes lineatus
- Agriotes pilosellus
- Agriotes ustulatus
- Drasterius bimaculatus

Buprestidae

- Anthaxia manca
- Anthaxia hackeri
- Anthaxia podolica
- Anthaxia fulgurans
- Anthaxia nitidula
- Anthaxia godeti
- Dicerca aenea
- Lamprodila mirifica (V.13.)
- Chrysobothris igniventris
- Chrysobothris affinis
- Phaenops cyanea
- Agrilus angustulus

Cerambycidae

- Anaglyptus mysticus
- Alosterna tabacicolor
- Paracorymbia maculicornis
- Pseudovadonia livida
- Anoplodera sexguttata
- Stenurella nigra
- Dinoptera collaris
- Opsilia coerulescens
- Opsilia molybdaena
- Phytoecia icterica
- Stenocorus meridianus
- Callidium violaceum
- Acanthocinus aedilis
- Acanthocinus griseus
- Asemum striatum
- Monochamus galloprovincialis pistor
- Rhagium inquisitor
- Ropalopus macropus