2005. V.13-14. Soproni-hg., Szigetköz


Két nap Nyugat-Magyarországon Székely Kálmánnal és Kotán Attilával. Útközben csatlakozott Szelenczey Béla, Szelenczey László és Németh Győző, hogy az általuk már jól ismert Soproni-hegységben együtt gyűjtsünk. Este Fertődön, Béláék szüleinél szálltunk meg, kedves vendéglátásuk örökre lekötelezett minket. Másnap a Szigetközbe utaztunk először Bezenye, majd Feketeerdő mellé, ahol a Mosoni-Duna ártéri területein kószáltunk.

Soproni-hg.Erdei rét az Alpokalján. A környéken cincéres barátaim a Saphanus piceus (Laicharting, 1784) fajt keresték, amely ilyenkor még lárva formában található száraz fákban.Fémes szarvasbogár (Platycerus caraboides [Linnaeus, 1758]) nősténye.Virágzó boglárkaféléken (Ranunculaceae) tömegével rajzottak a fekete virágdíszbogarak.Itt két faj látható, az előtérben az Anthaxia morio (Fabricius, 1792), a háttérben az Anthaxia helvetica Stierlin, 1868 egy-egy példánya.

Szigetköz


Virágzó repceültetvény.A csapat egy része Bezenyénél.Kecskefűz-vájárdíszbogár (Trachys minutus [Linnaeus, 1758])

Gyakori orchideafaj a bíboros kosbor (Orchis purpurea Huds.)Az erdei gyöngyköles (Lithospermum purpurocaeruleum L.) egy apró, ritka cincér tápnövénye.Rövid keresés után meg is találjuk a gyöngykölescincért (Opsilia molybdaena [Dalman, 1817]) a tápnövényén.

Ritka pillanat, hogy épp a virágon láthatjuk, leggyakrabban a száron üldögél.Egy nem annyira ritka, de színpompás cincér a Phytoecia caerulea (Scopoli, 1772), tápnövényén, a vadrepcén (Sinapis arvensis L.)