2005. V.22. Gödöllői-dombság


A Máriabesnyőhöz tartozó Faház-tető sajátos terület a Gödöllői-dombságban. A pár hektáros területen található egy gyertyános, csupa öreg még élő, vagy saját lábon elhaló fákkal. Szomszédságában hársas terül el, bár a fák jelentős részét épp idén tarvágással kiírtották. Dr. Ilniczky Sándorral és Szelenczey Bélával jártam itt.A virágos réten Sándorék fűhálóztak én pedig a virágokat fényképeztem.Fűzfa-virágdíszbogarak (Anthaxia salicis [Fabricius, 1777]) látogatják és fogyasztják a boglárkák (Ranunculus sp.) virágait.

Bükkfa-díszbogár (Dicerca berolinensis [Herbst, 1779]) a gyertyán (Carpinus betulus L.) törzsén sarjadó leveleken.


A kivágott hársas szélén maradt pár kislevelű hárs (Tilia cordata Mill.), melynek napsütötte törzsén sétálgattak a díszbogarak.

Ha türelmesen vártunk, elérhető közelségbe kerültek az égerfa-díszbogarak (Dicerca alni [Fischer von Waldheim, 1823]).A farakások vonzották a petéző nőstényeket, ezek a peték azonban mind kárba vesznek, mert a fákat hamar feldolgozzák.Az égerfa-díszbogár (Dicerca alni [Fischer von Waldheim, 1823])A hársfát előnyben részesítő cincérek egyike a szemfoltos cincér (Mesosa curculionoides [Linnaeus, 1761]) nagy számban található a farakásokon.