2005. IV.2. & 16. Biatorbágy


A sarlófűcincér (Cardoria scutelleta [Fabricius, 1792]) első ezévi megfigyelése Biatorbágy mellett, a Katalin-hegyen. Mindkét napon velem voltak Székely Kálmán és Kotán Attila. 16-án a déli és délutáni órákban már repültek is a hím cincérek, a hőmérséklet 20°C-ra emelkedett.A kis kert az a terület, ahol a legtöbbet ücsörgünk és figyeljük a repülést. Az előtérben látni a már kibújt növényt (Falcaria vulgaris Bernh.). A kép április 16-ai (16.IV.2005). Két héttel korábban még nem látni sarlófüvet.


Egy hím példány.


Egy másik hím furcsa pózban, valószínűleg landolás után.
Párkeresés közben bármilyen növényen földet érhetnek. Itt épp cickafarkon (Achillea millefolium L.) pihen.


A hím bogár fotózása közben mászott a földről a nadrágomra ez a nőstény.Néha messzebbről is kiszúrható a fűben, ahogy épp repülni készül. Véletlenül épp sarlófüvön (Falcaria vulgaris Bernh.)

Kis szerencsével ritkán párzó egyedeket is találtunk.

A nőstények ritkán repülnek, inkább a talajon gyalogolva változtatnak helyet és keresnek alkalmas petézőhelyet.A domboldalon egy igen gyakori bogár ezidőtájt a nagyfejű csajkó (Lethrus apterus [Laxman, 1770]).Egy apró liliomféle a vetési tyúktaréj (Gagea arvensis [Pers.] Dumort.)Zöld gyík hímje (Lacerta viridis [Laurenti, 1768]) az általunk megfigyelt kertben.Fejének tarka mintázata mutatja, hogy frissen vedlett.Itt van a közelben a nőstény is! Kíváncsian leste, mi történik körülöttük.