CROATIA, 17-26.VIII. 2005


Nyárvégi nyaralás gyűjtésekkel tarkítva feleségemmel, Mesóval a horvátországi Kvarner környékén, Senj mellett. Szintén a kisvárosban nyaralt Romsauer Jancsi feleségével és barátjával, Meleg Lacival. Velük többször is gyűjtöttem a környéken, és a hegyvidék magasabb régióiban.Senj látképe a móló felől. Háttérben a Velebit északi lejtői, előtérben a Nehaj vár.Senj kikötője északnyugatra tekintve.A Velebit aszfaltútjain gyakran találni "kivasalt" állatokat, leggyakrabban hüllőket. A kép egy leopárdsikló (Zamenis situla [Linnaeus, 1758]) tetemét mutatja.Rendkívül sok száradó fenyőt láttunk a Velebitben, oka ismeretlen maradt.A Velebit mészkősziklái sok helyen impozánsan emelkednek a magasba a sűrű fenyvesekből.Társaim: Laci és Jancsi.

Jellemző hegyvidéki növény a havasi benge (Rhamnus alpinus L.)A Laphria flava (Linnaeus, 1761) egy hatalmas termetű rablólégy: reszkessetek repülő rovarok!Kivágott fenyőrönkök gyakori látogatója a nagy fenyvescincér (Monochamus sartor [Fabricius, 1787]).A hegyi réteken pedig sokszor találkoztunk a lábatlangyíkkal (Anguis fragilis Linnaeus, 1758).A nagy mennyiségben összehordott farönkök vonzzák a rovarokat.Óriás fenyődarázs (Urocerus gigas [Linnaeus, 1758]) petézik a lucfenyő (Picea excelsa L.) törzsébe.

Száraz fenyő laza kérge alól került elő a nőstény Tragosoma depsarium (Linnaeus 1767).Nedves, lápos erdő Štirovača mellett egy fennsíkon,


ahol a csarab (Calluna vulgaris [L.]) ilyenkor virágzik.Az elevenszülő gyík (Zootoca vivipara [Von Jacquin, 1787]) is a napsütötte rönkökön napozik.A hasonló fenyőtuskókon gyűjthető alucfenyő-díszbogár (Buprestis rustica Linnaeus, 1758).Štirovača mellett a réten virágzó medvetalpon (Heracleum sphondylium L.) nektárral táplálkozó pézsmacincéreket (Aromia moschata [Linnaeus, 1758]) találtunk.

Gyűjtés a farakásokon.

Augusztusban rengeteg frissen kikelt balkáni haragossiklót (Hierophis gemonensis [Laurenti, 1768]) lehet látni, de csak a tengerszint-közeli területeken.Már fiatalon is kimutatják foguk fehérjét.Augusztus vége kellemes nyári idővel búcsúztat minket Horvátországtól.


Viszlát, Ujča kemping, viszlát 2005' nyár!