2008.IV.20., Cserhát


Két hét után visszatértünk a Cserhátba Tomival. Ez alkalommal elkísért minket párom, Emese is. A szombati hidegfront olyan szépen kitisztította a levegőt, hogy vasárnap egész nap szikrázóan sütött a nap, jó pirosra lehetett égni. Pest megyében ismét megnéztük a csővári gyümölcsöst, ami megdöbbentően kiszínesedett az eltelt két hétben. Redős virágdíszbogarat nem láttunk, így átutaztunk Kozárdra, ahol megbeszélt találkozónk volt Jancsival és Lacival. Ők kora reggel már végigkopogtatták a palásti (Szlovákia) gyümölcsös körtefáit, így Laci már friss zsákmányt tudott mutatni. Kozárdon az egész napot töltöttük, most gyűjtöttünk a gyümölcsössel szemben fekvő déli kitettségű domboldalon is. Ez az élőhely már egy védett terület része, értékes kincse a pannon gyík (Ablepharus kitaibelii [Bibron & Bory de Saint-Vincent, 1833]).



Csővár, jobbra a lejtőn a gyümölcsös.



A táj zöldbe és virágba borult, a levegőt pedig harapni lehetett.



Mesó kémleli a domboldalt: hol lehet körtefa?







Zsuzsanna-virágdíszbogár (Anthaxia suzannae Théry, 1942) pottyant az itteni körteágakról.



Kopogtatás Kozárdon.



Jancsi és vitorlája, mellyel kimutatta itthonról a...



...redős virágdíszbogarat (Anthaxia plicata Kiesenwetter, 1859)





Szépségét nem színe, hanem hepehupás felülete adja.



Kilátás Kozárdra a füves domboldalról. A még virágzó tavaszi héricseken (Adonis vernalis L.) találtunk egy-két zanót-virágdíszbogarat (Anthaxia chevrieri Gory & Laporte, 1839).



Fűhálózás közben itt-ott felfigyeltünk néhány pannon gyíkra (Ablepharus kitaibelii [Bibron & Bory de Saint-Vincent, 1833]), amint eltűnnek a sűrű fű közt.



Fiatal egyed.



A domboldalon helyenként tömegesen nő a piros gólyaorr (Geranium sanguineum L.), amin él egy vájárdíszbogár (Habroloma nanum [Paykull, 1799]), melyet ki is mutattunk innen: tucatnyi példánya került a fűhálóba.
További növények innen:



Erdei gyöngyköles (Buglossoides purpurocaerulea [L.] I. M. Johnst.)



Bíboros kosbor (Orchis purpurea Huds.)



Hazafelé Kozárd és Csécse között az út mellett kónya sármák (Ornithogalum boucheanum [Kunth] Asch.) nyíltak.



Méltó zárása a fárasztó napnak: Csécse, Rákóczi Ferenc utca.