2007.V.23., Mosoni-síkság


Újabb kirándulás Mosonmagyaróvár mellett, Muskovits Józseffel. Célunk a Hacker-virágdíszbogár (Anthaxia hackeri J. Frivaldszky, 1884) újabb példányainak gyűjtése és újabb tápnövényül szolgáló fák felfedezése a környéken. Az egész napos erős szél sajnos keresztbe tett reményeinknek, a szabadon álló szilfákat (Ulmus laevis Pall.) ugyanis folyamatosan tépázta, megnehezítve ezzel a hálózást. Találtunk néhány az előzőeknél is nagyobb és idősebb fát egy közeli írtáson, bár röplyukak nélkül. A szél ellenére szörnyű meleg volt, fülledt, 32°C-os levegő nehezítette munkánkat. A teljes napot kint töltöttük: reggel 8-tól este 7-ig voltunk terepen.



A másik felfedezett írtás, ahol még vannak vénic-szilek (Ulmus laevis Pall.)



Józsi az útszéli növényeket hálózta, ahol tömegesen találta a földiszeder-karcsúdíszbogár (Agrilus cuprescens Ménétries, 1832) példányait.



Itt talán egy kicsit szokatlan a tarka nőszirom (Iris variegata L.)



Az egyik a begyűjtött Hacker-virágdíszbogarak (Anthaxia hackeri J. Frivaldszky, 1884) közül.



Az első írtás mentén betegeskedő nyárfák (Populus sp.) állnak, jó feltételeket biztosítva a nyárfa-díszbogaraknak (Dicerca aenea [Linnaeus, 1761]).







A nyárfa-díszbogár (Dicerca aenea [Linnaeus, 1761]) teste jól rejtőzik a fák kérgén. Ha nem mozdulna, nehéz lenne észrevenni.



A telepített fenyvesben (Pinus nigra Arnold) levágott ágakon már friss repnyílásait láthattuk a Formanek-fürgedíszbogárnak (Phaenops formaneki Jakobson, 1912).



Farakásokon pedig a sok más bogárfaj mellett több Godet-virágdíszbogarat (Anthaxia godeti Laporte et Gory. 1839)



és tüzeshasú díszbogarat (Chrysobothris igniventris Reitter, 1895) is találtunk.