2007.IV.7., Nagy-Kevély & Cserhát


Kirándulás és bogarászás a nap első felében a Duna budai oldalán, Pilisborosjenő felett a Nagy-Kevélyre, majd a nap második felében a Duna pesti oldalán Nógrád megyében. A Nagy-kevélyre társaim Mesó (a párom), nővére Gyöngyike és két fia: Iván Márton és Bertalan. Mellénk szegődött Dr. Romsauer János is, aki Párkányból jött át egy kis kikapcsolódás végett. Nógrádba aztán már csak Jancsival mentem, kifejezetten az Anthaxia plicata Kiesenwetter, 1859 nevű virágdíszbogár gyűjtésére. Az időjárás kedvezett minden szabadtéri programnak, egész nap sütött a nap, közel 20°C-ig melegedett a levegő. Időnként megerősödött a szél, de csak azért, hogy aztán legyengülhessen.



A Nagy-Kevély déli oldala a nyeregről.



E tölgyfa tövében hatalmas odú tátongott, benne megannyi rózsabogárlárva (Protaetia cuprea [Fabricius, 1775]) és egy pattanóbogár (Procraerus tibialis [Lacordaire, 1835]).



Csodálatos színezetű nászruhás faligyíkot (Podarcis muralis [Laurenti, 1768]) láttunk a napsütötte sziklákon.



Teljes hasoldala szokatlanul tűzvörös.



Ez a fiatal zöldgyík (Lacerta viridis [Laurenti, 1768]) még nászruha híján fakóbb színezetű, mint előbbi rokona.



A nyergen és az északi oldalon gyakori gyertyánokon (Carpinus betulus L.) sok hasonló bükkfa-díszbogár (Dicerca berolinensis [Herbst, 1779]) röplyukat láttunk.





Nem mondható gyakorinak az óriás nünüke (Meloe cicatricosus Leach, 1811), itt is ezt az egy példányt láttuk, a másik két gyakori faj (M. proscarabeus, M. violaceus) rengeteg példánya mellett.



Várakozás a komp indulására Duna partján a Szentendrei-szigeten, ahonnan egy autóval folytatjuk az utat. Szemben a cél Vác.



Hét falut érintve eljutottunk Szirákhoz, ahol az egyik lelőhelye van a redős virágdíszbogárnak (Anthaxia plicata Kiesenwetter, 1859). Az ehez hasonló gondozatlan gyümölcsösök körtefáin (Pirus communis L.) van némi esély a bogár meglétére.



Jancsi fáradhatatlanul dolgozik. A fák kopogtatása végül eredménnyel járt, e ritka bogárfajból 3 példányt találtunk.





Talán a legkorábban előbújó magyarországi díszbogárfaj a redős virágdíszbogár (Anthaxia plicata Kiesenwetter, 1859).



A nap lassan lebukott a dombok mögött, így hazaindultunk.



Az első tavaszi, szabadban gyűjtött díszbogarat (Buprestidae) méltón megünneplendő meglátogattunk egy helyi italboltot.



Visszatérve a komphoz, Jancsitól búcsút vettem és immár egyedül vártam, hogy a komp visszavigyen a túloldalon hagyott autóhoz.



Vízre szállva az utolsó komppal befejeződött a napunk.