2007.III.25., Pomáz


A nyári időszámítás első gyűjtőútja. Erre a túrára öten indultunk: Dr. Romsauer János, Dr. Ilniczky Sándor, Németh Tamás, Kotán Attila és én. A Pomáztól északnyugatra "magasodó" Kis- és Nagy-Csikóvárra sétáltunk fel, útközben meg-megállva. Gyűjtési mószereink kopogtatás, egyelés, valamint a még elő nem jött bogarak keresése korhadt vagy száraz fában, fakéreg és kövek alatt. Délelőtt 10 órakor indultunk az erdő széléről a sárga jelzést követve. A Gyopár-forrást érintve Csikóváraljáról átmentünk a két dombtetőn a Lajos-forrás felé, de még mielőtt a forrást elértük volna, visszafordultunk. Délután 4-kor hazaindultunk. A szép napos idő csalóka volt, az erős szél időnként lehűtötte a kedélyeket. A hőmérséklet kb. 14°C-ig emelkedett.



Egy nagy tölgyfa, mint egy emeletes lakóház. A hőscincér-röplyukakban faligyíkok (Podarcis muralis [Laurenti, 1768]) bújnak.



A menekülés után hamar visszatér a bejárathoz, hogy megnézze, elmúlt-e a veszély.



Az egyik az ezernyi tavaszi kankalinból (Primula veris L.)





A ráncos nünüke (Meloe rugosus Marsham, 1802) inkább ősszel található, néha tavasszal is szem elé kerül.





A reggeli napsütés előcsalogatta a pannongyíkokat (Ablepharus kitaibelii [Bibron & Bory de Saint-Vincent, 1833]).



Egy másik példány kő alól került elő.



A kopár domboldal egyik molyhostölgyének (Quercus pubescens Willd.) száraz ága díszbogárlárvát rejtett. Valószínűleg a fűzfa-virágdíszbogár (Anthaxia salicis [Fabricius, 1777]) lárvája.



Rezes futrinka (Carabus ullrichi Germar, 1824)



Pihenő a Nagy-Csikóváron.





Tamás és János korhadt fa belsejét vizsgálgatja.



A tölgyes cserjeszintjének itt az egyik leggyakoribb faja az egybibés galagonya (Crataegus monogyna Jacq.) Az élő növény kérge alatt rág járatokat a galagonya-karcsúdíszbogár (Agrilus sinuatus [Olivier, 1790])



Az egyéves lárva még a kéreg alatt táplálkozik, ősszel fúrja be magát a fatestbe, ahol majd bábozódik.



Száraz tölgyág kérge alatt egyszerre két cincérfaj: fent Phymatodes testaceus (Linnaeus, 1758) bábja, lent röplyukában Pyrrhidium sanguineum (Linnaeus, 1758).