2007.I.20. Nagykovácsi


Kirándulás Nagykovácsi mellett a Széna-hegy környékén. Az öt jóbarát: Dr. Ilniczky Sándor, Penelope, Márkus András, Németh Tamás és Rahmé Nikola. Az időjárás sajnos nem alakult olyan jól, ahogy az időjósok jelezték. A reggeli napsütés hamar átalakult szürke borulássá és az erdő szélére kiérve az eső is elkezdett cseperegni. Később hol erősebben, hol gyengébben esett, aztán fél 1 körül elállt végleg. A hőmérséklet délutánra 9°C-ra emelkedett.



A Széna-hegy gyertyános bükkelegyes tölgyese otthont ad rengeteg vadcseresznyének (Cerasus avium [L.] Mönch.) is, melyeket vagy kivágnak, vagy néha maguktól kidőlnek. Ha az erdőgazdálkodás ott felejti őket, esély van rá, hogy a lebontást végző élőlények megtelepszenek bennük. Ezen a fekvő törszön már láttuk a létracincér (Saperda scalaris L.) tavalyi röpnyílásait, ahol a kifejlett bogarak elhagyták a lárvák táplálékául szolgáló fatestet.





Az ilyen kapitális méretű vadcseresznye már ritkaságszámba megy. Odvassága ellenére még élő fa, magasságát több mint 20 méterre becsültem.



A kivágott fák földön fekvő maradványait érdemes átvizsgálni. A cseresznyefára jellemző vörös korhadást sok bogárfaj lárvája kedveli. Két pattanóbogárfajt (Ampedus pomorum [Herbst] és Ampedus sanguineus [L.] ) és a szőrös szarvasbogár (Aesalus scarabaeoides [Panzer]) rengeteg példányát találtuk a puha, kézzel is bontható korhadékban.



Nagyobb bogarat is rejt a korhadt fa belseje: bőrfutrinka (Carabus coriaceus L.).



Közel az erdő széléhez a réten álló három cseresznyefa (Cerasus avium [L.]Mönch.) egyike betegeskedik. A száraz részről kérget fejtettünk, bogarak után kutatva.


Több tucat különféle fajhoz tartozó katicabogarat találtunk. Ezek a bogarak tömegesen telelnek át napsütötte fák laza kérge alatt. A képen a rózsás katica (Oenopia conglobata [Linnaeus, 1758]) egy kolóniája látható.


Magyarország legszebb virágdíszbogara, a cseresznye-virágdíszbogár (Anthaxia candens [Panzer, 1789]) ilyenkor már imágó alakban található a bábkamrájában.

A nap utolsó bogárzsákmánya kellemes színfoltot vitt e szürke szombatba, így elégedetten zártuk kirándulásunkat.