2006. V. 23. Kiskunság


Gyűjtés és terepfelmérés a Kiskunságban először az Örkény melletti homoki nyáras-borókásban, majd a Kunpeszér melletti réten. Társaim: Kotán Attila, Szelenczey Béla, Németh Győző és Szotyori Zsombor. Az időjárás nyáriasan meleg volt, a száradó nyárfákon fémdarazsak és nyárfa-díszbogarak (Dicerca aenea [Linnaeus, 1767]) rajzottak.

ÖrkényA szeplős díszbogár (Poecilonota variolosa [Paykull, 1799]) tipikus élőhelye. Még csak a faj rajzásának az elején voltunk, egy példányt találtunk.A soktérdű salamonpecsét (Polygonatum odoratum [Mill.]) mutatós egyszikű virág, tömegesen nyílik a nyárfák árnyékában a gyöngyvirággal (Covallaria majalis L.) együtt.


A szeplős díszbogár (Poecilonota variolosa [Paykull, 1799]) lárvája a fehérnyár (Populus alba L.) kérgében rág.A tarka cincér (Aegomorphus clavipes [Schrank, 1781]) egyik kedvelt tápnövényei a nyárfafélék.

Kunpeszér

Kunpeszér mellett a nedves réten tömegesen repkedett a réti rabló (Lestes dryas Kirby, 1890) nevű szitakötő.A sárga nőszirom (Iris pseudacorus L.) virágzatán rengeteg egykarmú ormányost (Mononychus punctumalbum [Herbst, 1784]) figyelhettünk meg: a bogarak a növény bimbóit és szirmait rágcsálták.A rét egyik gyakori orchideafaja a mocsári kosbor (Orchis palustris Jacq.)


És egy másik mutatós orchidea a poloskaszagú kosbor (Orchis coriophora L.) Távolról jelentéktelennek tűnik, de közelről már feltűnően szép virág.